「唔好激嬲共產黨」、「唔好畀藉口中共」係泛民左膠社運圈嘅行動綱領,以致泛民左膠一直指責獨立派係「鬼」,為中共進行廿三條本地立法開路,令到香港冇民主。有記者問筆者,以上嘅講法對我係咪一種侮辱,我淡然回答:「係侮辱佢地自己嘅智慧啫。」

中國共產黨成立就快一百年,大量歷史文檔畀我地參考。如果有睇歷史,而頭腦冇俾大中華毒所污染,我地應該好了解中共嘅思維同套路。泛民天真以為只要唔好觸碰共產黨紅線,聽聽話話就會有民主自由人權,實際中共從來都只係諗點樣將香港完全變成中國,並冇所謂紅線或底線。中共嘅紅線只係泛民一廂情願幻想出嚟,「拉一派,打一派」、「團結大多數,打撃一小撮」、逐個擊破先係中共嘅行動原理。

泛民左膠以為香港獨立係中共嘅紅線,只要唔觸碰,甚至係幫手打擊港獨,就會有運行。當獨立派俾中共全力打擊,泛民覺得係我哋踩中共紅線咎由自取,自決派沾沾自喜,以為自己以巧妙企位避過中共嘅封殺。殊不知自決派隨即俾「DQ」冇得選,戴耀庭亦被標籤為港獨,泛民左膠除左高喊冤枉,就只有不斷退縮。

中共從來冇紅線冇底線,所謂紅線只係泛民嘅幻想,反而幫中共將進步派別污名化。如果大家都唔覺得香港獨立係罪名係禁忌,提倡獨立討論獨立又點樣成為「藉口」呢?

陳浩天
香港民族黨召集人