係韓國電影《華麗的假期》入面,男主角最後一句對白就係:「我們不是暴徒!」。男主角隨即被韓國士兵以自動步槍掃射,因為原則同尊嚴而慘烈犧牲。「華麗的假期」係當年南韓軍方鎮壓光州民主運動嘅行動代號,2007年一部講述1980年光州民主運動嘅電影以呢個行動代號命名。

男主角起初反對自己讀緊高中嘅弟弟參與示威,後來親眼目睹軍方嘅暴力,弟弟亦被軍方射殺,於是拎起武器參與志願軍抵抗軍方。除左以軍隊屠殺市民,韓國政府同一時間以輿論機器不斷將光州民主運動抹黑成「共產主義者煽動嘅暴亂」,將爭取民主嘅市民抹黑成「暴徒」,企圖為暴力鎮壓民主運動製造正當性。

電影臨近尾聲,男主角從市政府大樓逃走,可惜遭到軍隊包圍,軍方發出最後通諜:「暴徒! 立即投降!」。本來男主角可以繳械投降苟且偷生,但佢無法接受大家為左捍衛家園,為左自由民主壯烈犧牲,竟然換來「暴徒」兩個字,於是寧願以死明志,發出最後的吶喊:「我們不是暴徒!」。

今日香港嘅抗爭者面對著同樣嘅打壓,為左自由為左捍衛家園,一方面係街頭被打被鎖,另一方面被抹黑成暴徒破壞社會安寧,最後被政治檢控關進黑獄。我哋依然係監獄外面嘅人,除左要繼承佢哋嘅理念同繼續佢地嘅抗爭之外,更加要還佢哋一個清白,佢哋唔係暴徒。港共、泛民聯同譴責抹黑抗爭者係暴徒,我哋作為戰友一定要為佢哋辯護。我哋唔係暴徒,我哋係捍衛家園追求自由嘅香港人。

陳浩天
香港民族黨召集人

.

.

.