本來上幾個星期已經想寫何匪君堯呢個仆街,但因這幾個星期有更多更重要的話題要寫,剛剛何匪君堯隻「天祿」剛剛又再跑,因此今個星期就拎佢出來寫下。

何匪君堯呢個仆街,幾個星期前終於憑佢隻忠心馬「天祿」贏得佢馬主生涯的第一場頭馬,雖然拉頭馬捧盃巧威威,但佢應該係贏馬之後收到最多嬲嬲的馬主,在新報馬薄和超班馬薄的臉書專頁大部分屆迷留了一堆嬲嬲和一堆粗口。正所謂格衰就係格衰,無論你贏幾多場馬都係會收到呢堆回應。

今個星期本來在度馬的時候,估算佢有機會連捷,好彩皇天有眼梁家俊隻「駿皇綵」頂佢出三疊,否則以其走勢已可再贏一仗。不過我想講番佢上場贏馬,個馬主回應傳媒連個格都衰過人,你仲好意思同人講你只買了100蚊WP,你咁講你即係連「例飛」都買,連最基本做馬主的常識都無,我係騎師就真係HEA騎就算了。

其實佢隻「天祿」真係忠心到不得了,有D似同馬房的「好得威」「牛精大哥」呢類馬,預計呢隻馬長期跑谷草都未必會失獎金。但我想同「天祿」講,你知唔知你個主人係一個仆街來的,你點可以為一個作惡多端做共匪走狗的奴才而跑,你跑得好佢唔會多謝你,你老咗退役肯定俾個馬主捉你去人道毀滅,但我總相信馬是靈性,希望你不要再為呢個仆街而跑。

 

(鹵味男    4/6/2019)

.

全民俾LIKE 人人「些牙」!

.