巴頓將軍再世嘅美國總統特朗普,每次開口或出 Twitter 貼文,都可以係殺著,反觀雜種及其一眾造假舔屎眼党羽,次次都只係逞口舌之快,所謂亮劍次次人家都不痛不癢。今次特朗普話雜種如果雜種唔出席 G20 峰會,就乜都唔使講即刻加中共國新一輪關稅,由現時 30 – 40%,立即增至 60%,可謂霸氣十足。

雜種呢次一定係去又死、唔去又死。去 G20 其實好似唔難,但要同人家達成協議而回,即係話中共一定會响好多方面例如知識產權(山寨人家貨品)、強制技術轉移(屈人地交出研究成果商業秘密)、匯率操控、甚至人權狀況等,作出不情不願之大幅讓步,一旦應承,喪權辱國,既得利益集團被嚴重衝擊,一定俾人鬧到仆街,政變都有份。

多年前,美國前國防部長馬提斯憶述一次同中共解放軍將領之談話。對方向馬提斯提到「我哋中國要強大,需要嘅並唔係幾十艘航空母艦,而係足夠嘅就業率。工作夠多的話,自然社會穩定,能夠穩健成長」。嗰一次談話,中共其實已經暴露咗自己嘅死穴 - 就係如果經濟不穩定,就業不足,就會引發社會大亂,到時中共自然不攻自破。所以現在特朗普用經濟貿易戰嚟郁中共,疾如風、密如林、烈如火、不動如山,雜種一定坐唔安食唔落。

而且江湖經驗老到嘅人一定知道,當對手越係盛讚你,越係話同你關係好好嘅時候,其實反而就係充滿危機同殺氣嘅時候。特朗普已經多次盛讚雜種係 “he’s actually an incredible guy.”(意即「其實習近平好好人㗎!」),每次讚佢一次,其實佢就準備仆一次街;咁樣讚法,Sarcasm (諷刺)味亦相當濃烈。

講起盛讚,有一樣嘢我不得不盛讚習近平,就係佢嘅 Poker Face。其實咩為之 Poker Face 呢?話說玩啤牌嘅時候,如果得到一手好牌,初心者都會形於色,例如因唔住會笑,有興奮嘅小動作之類,通常老手會透過觀察對手瞳孔有冇擴張、呼吸有冇唔同而決定跟唔跟或加注,所以老手自己一定識掩藏呢啲反應,令到對手睇唔穿自己。睇唔出表情變化嘅面孔,於是稱為 Poker Face。

習近平不論喜怒哀樂,都不形於色,從來冇人見過佢開懷大笑,亦無人見過佢咬呀切齒,佢嘅 Poker Face 因此可謂天下一絕,而且除咗有 Poker Face 之外,個人都真係幾仆街。終日諗住要成為第二個魔頭毛澤東、夠膽死山寨契哥啲架生亂咁賣俾人賺錢、兼且成日發夢要成為亞洲嘅天朝大國。

咁樣嘅仆街,難怪响見契哥嘅時候,真係响全世界人面前仆街。一睇到佢仆街條片,我腦海中不禁彈出一句:仆仆仆仆街死,仆仆仆街死(P p p poker face, p p p poker face,LadyGaga 一首歌嘅歌詞 XD)。不過成件事最過癮嘅地方,就係佢仆街之後,契哥普京扶都唔扶吓佢,亦無關切問候,二人實際關係如何,大家可想而知。慢下手普京返到自己間房,第一件事就係同埋啲𡃁一切恥笑呢條仆街契弟。

至於現在倚仗一個就嚟仆街死紙老虎,响成百萬市民遊行上街後,依然態度不可一世、傲慢不已、死都要硬推出賣香港人惡法嘅中共傀儡淋病柒婆,响咁樣嘅國際大局之下,仲可以惡幾耐?萬一特朗普選擇响 G20 過後即以「香港法治地位,因立惡法,已不如前」為由,對香港實施一系列制裁(包括大家最期待嘅「取消香港政策/關係法」),咁淋病柒婆就一定出奇地大鑊。之前斯諾登單嘢、何志平事件、「有香港船公司,企圖以迂迴方式,為中共饒過美國對北韓制裁進行偷運」、乃至「香港空殼公司為中共响委內瑞拉洗黑錢」等等,淋病柒婆已經得罪咗美國好多次,美國絕對有理由對香港唔客氣.。

如果特朗普呢個時候金口一開,慢下手華爾街以 Kyle Bass 為首各金融大鱷,將會空群而出乘時狙擊港元。而呢班大鱷,近來亦常以「香港法治地位已不如前」為由,對投資者講投資响香港已經毫無法律保障,鼓勵投資者撤資。當一眾大鱷同時狙擊沽空,淋病柒婆到時一定癩哂屎,因為香港外匯儲備近年被中共掏空幾多,佢自己心裏有數,而中共會唔會出錢去挺港元,淋病柒婆可能天真到以為一定會。

皆因中共嘅外匯儲備,其實已經陷入相當危險嘅地步 — 由最多 4 兆 1 千 億美元,跌到落家下嘅 3 兆咁上下。好多人問:「點解中共响貿易戰時還唔到拖?沽空手頭上嘅美債咪得囉!」原來如果中共一下子賣出大量美債,美債雖然似乎會跌價,但亦會導致人民幣自己都貶值(因為冇美債「啷底」),而如果人民一跌價,又會觸發新一輪大規模資金外逃,而且美債在市場中,絕對有人想接想要。咁樣還拖法,大多數都會得不償失。

此外,舔共之徒一向津津樂道嘅一帶一路發達大計,如我之前响節目所講,其實反而係中共死穴,理由係咁長嘅貿易路線,而且當中有多個其實對中共相當不滿(因為新疆集中營)嘅伊斯蘭中亞國家,如果中共要保護其利益及設施,如非洗錢請僱傭兵公司(如黑水),就一定要擺解放軍駐守(即係要駛更多嘅錢兼引起當地人民不滿)。根據近日睇到嘅資料,原來呢個世界級假大空發達騙局,本身已經將中共接近一兆美元嘅資金「卡死」咗;騙局亦因多個苦主如斯里蘭卡、馬爾代夫等揭發,使到多國因此提防被騙。

咁多跡象睇嚟,中共港共檔嘢其實已經十分唔掂,幾十個煲其實只係得一兩個蓋,萬一到達臨界點(即係當點樣都轉唔到錢返嚟嘅時候),到時唯有發窮惡。呢啲流氓國家只要一發窮惡,美軍就可以名正言順測試各種最新武器,而且中共曾經得罪過嘅國家,不論遠近,都會走嚟分一杯羹。

有關作者祖利安:

無人問津塔羅、RUNES 占卜師、懶惰的藏傳佛教在家修行者、現時MYRADIO 節目《本土最前線》主持、 前「仁心人生」、「香港㷫烚烚BOILING POINT」(M.I.H.K.)主持。喜歡八卦國際時事。被抹黑老屈為家常便飯,不學無術之徒,破戒凡夫一名。