「武漢肺炎」疫情嚴峻,社區防疫非常重要。特區政府在上月8日起實施第599C章《若干到港人士強制檢疫規例》,對曾到訪中國人士實施強制檢疫14日,但一直被坊間指形同虛設,早前已有媒體指檢疫期間並非會日有專人聯絡。

《癲狗日報》收到讀者W女士的報料,指投訴政府多個部門都沒有嚴格執行對強制檢疫人士的檢疫措施,連續聯絡五日都沒人理會。

W女士指,自己早前到中國廣州工作,回港後須強制家居隔離14日。但W指,當局由第一日(十二)至今第四(十五)日,從沒有任何部門指電給她。另外,由於W女士為獨居人士,根本沒可能在隔離令期間外出購買食物,「我自己住黃大仙區,打民政事務處黃大仙區個電話又話太多人叫我等,然後又叫我打唔知咩部門,之後打通又要我再打去民政事務署緊急支援電話。好啦!今日同我定位嗰個人終於打嚟,又話派嘢食唔係唔係佢哋責任,又叫我打之前兩個電話,仲話你要進取啲打先有人聽。」。

W表示,今日(十六)為隔離令的第五日,下午終於有人上門派發食物,「本來應該係社署搵人派嘢食,但上嚟派嘢食嗰班人係外判。你政府D公務員真係咁怕死咩?」。

本報多次致電民政事務總署和社會福利署電話,但長期沒人接聽。