Image for post

【趕客技術文提示:但正正因為黃屍飯狗討厭呢啲基礎知識,佢地啲政治論述先會咁不堪可笑】

自從舊年6月,有好多香港市民因為反修例抗爭或者警暴問題而「覺醒」咗,開始積極關心政治,但老實講,當中好多對於民主定義、選舉制度之類都係不求甚解,結果連Basic嘢先未搞得清就撲出黎獻醜。好似上面呢一單就係咁。

事緣有條連登仔話自己響Facebook已擲咗幾千蚊賣廣告,話5月17日就係一條「議席過唔過半」嘅關鍵死線」。講到咁撚誇張當然要睇下佢咩葫蘆賣咩藥,結果原來係因為「而家初選機制有少少位可能會令我地失腳!就係有三區初選機制都係『無約束力』!」跟住就有成千上萬嘅連登仔同深黃傻粉網民響應佢,一齊籌錢登廣告搞聯署,目的就係要令五區飯民初選,都要做到「有約束力嘅初選」,因為而家只有新東新西嘅初選係有約束力云云。

Image for post

1. 咩叫「有約束力初選」呢?其實就係指響正式報名參選前,所有響初選排名較後嘅人經已需要放棄報名參選嘅權利;而「無約束力初選」呢,就係響初選後只會公佈民調排名,所有有意參選嘅飯民候選人仍然可以報名參選入閘,**直至臨正式選舉前先至再以最新民調進行棄保決定**

2. 咁係咪代表「無約束力初選」真係無約束力呢?當然唔係,如果你睇番另外三區協調結果,大家都同意「按選前民調棄保」,呢個當然就係一種約束,只係個約束力唔係響「選舉報名期」前就生效而已──所以「無約束力初選」呢個Term本身就有誤導成份;

3. 即係深黃傻粉大吹特吹「有約束力初選有四大好處」,包括入唔倒閘嘅候選人就無得到時反口、選前民調如果誤差太少會令要棄選嘅候選人難以信服、臨選前先棄選會引起混亂、同埋方面計游離票過票效果之類

4. 我唔否認佢講嘅好處的確有啲道理,但呢條深黃傻粉搞錯咗兩樣嘢:a. 某啲「無約束力初選」嘅弱點係可以補救嘅,b. 「有約束力初選」同樣亦有自己嘅缺點。

5. 講下點解唔係所有選區都支持「有約束力初選」:

首先,幾乎所有大眾傳媒嘅選舉論壇都係由結束後先開始進行,所以對於一啲知名度低嘅政治素人黎講,佢地只能夠靠報名期後嘅論壇表現逐步打起佢地嘅支持度;結果「有約束力初選」其實就係對連任嘅議員,同埋本身地區已有樁腳嘅大黨最有利──換言之即係而家響垃圾會渾渾噩噩果班溫和飯民

其次,如果有留意過選舉民調都知,距離投票日前愈遠嘅民調誤差愈大,上屆最經典嘅例子就係慢必嘅民調竟然可以跌到0%,結果去到臨選一刻先重新攀升番上黎。就算唔計對連任、大黨候選人有利,響正式選舉一個月前就落閘用初選結果埋單計數,其實就同過大海賭大細無分別,所以無乜把握、唔想亂搏一舖到時無厘頭輸咗都唔知發生乜事嘅候選人,都會傾向「無約束力」初選。

即係所謂民調誤差細所以啲人就會拒絕棄選,你估「有約束力初選」呢件事就唔會發生?如果「有約束力初選」最後有兩條友平排第尾,差距極少,咁點搞?我話你聽,到時佢地一樣係會同時報名入閘,選到最後。

第三,力撐「有約束力初選」果條深黃傻粉好鍾意拎上屆直選個配票問題黎講,但其實上屆地區直選根本就無乜尻「約束」,要講「無約束力初選」嘅例子應該係用上屆超區黎比較。然後你就會發現,呢條深黃傻粉所提嘅擔憂,響技術上係完全可以解決得倒嘅。

你擔心棄選太遲選民轉票唔切?按番超區經驗,唔好講提早一個禮拜,提早三日乜都夠啦;事實上就係只要有足夠時間,當候選人宣佈棄選之後,選民自然會衡量點樣配票,反而每每都因為個on9雷動發放錯誤訊息,先至會搞到有候選人責住大量票,有啲候選人叫極救命都無人理。

第四,「無約束力初選」仲有一個實用性考慮,就係避免大規模DQ出現。即係如果「有約束力初選」只係比飯民啱啱夠贏嘅候選人入閘,咁港共政府就易做囉,DQ你一個咪少一席囉懵撚,都爭都唔駛爭就直接搶多席添呀!即係你班深黃傻粉成日驚呢樣果樣,講結束一黨專政又怕DQ、議會衝擊又怕DQ、財政預算案投反對票又怕DQ,限死飯民候選人入閘數目反而就唔怕DQ?

咁有人話:「怕DQ送多幾隊入去咪得囉」啱呀,但咁咪即係「無約束力初選」囉白9痴。

Image for post

其實呢啲七嘢都唔係第一次發生架啦,對上一次咪有一條黃屍話「千祈唔好重蹈區選鎅票覆轍呀,每區派一個候選人出黎選好啦」,

我呢,就係堅決反對飯民搞乜撚初選嘅。但就連我一個反對初選嘅人,都比你隻支持乜撚「有約束力初選」識得更多,一個飯民嘅人竟然比一隻黃屍狗更了解飯民制度,搞到我要掉番轉頭提點你錯乜,你話係一件幾悲哀嘅一件事呢?

然後呢條咁嘅深黃傻粉亂噏反對「無約束力初選」竟然有千尻幾人Like同Share,你就知道比呢班傻粉帶風向係一件幾咁恐怖嘅事;我亦開始明白點解班黃屍啲口吻充滿住共產黨嘅獨裁意味,因為而家好多人係鍾意發表偉論,但卻係連最基礙嘅民主概念都搞唔清。

所以同一條深黃傻粉,搞埋啲乜撚「三不投聯署」,強迫選民依循大台指示,卻完全縱容有賣港紀錄、成日唔開會唔投票、譴責過港獨本土勇武嘅賣港政棍參選,而家我點撚醒你條懵撚,真係要搞「三不投」就係應該:

一不投議會缺席紀錄嚴重嘅偷懶政棍
二不投曾經為政府護航,通過不公義議案及財政預算案嘅賣港政棍
三不投曾經譴責港獨本土勇武、議會抗爭只識行行企企嘅懦弱政棍

呢啲先真係叫為民主,做實事

作者:無神論者巴別塔

初選真面目(一):戴妖縱容飯民免簽共同聲明,35+已成廢紙/教協就係有特權,就係大X哂

分化分化,多少黃屍借汝之名而行惡!(三)當日共產黨話人反革命,今日飯民屈人搞分化

分化分化,多少黃屍借汝之名而行惡!(二)從不停重提OVER MY DEAD BODY探討民主最基礎理念

更新時間: 2020年7月15日(三)20:36
建立時間: 2020年7月15日(三)20:14